Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

Image
Από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, χωρίς να παραβλέπουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του μοναχικού βίου τους, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή.
Ο οικισμός του Ιδρύματος λειτουργεί ως ένα πρότυπο “Ορθόδοξο Χωριό” και φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα χρόνια ή και τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προσφέροντας μία ζεστή οικογενειακή ζωή που θα τα βοηθήσει στο μέλλον να ενταχθούν ως ενήλικες στη σύγχρονη κοινωνία.


Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα “Οι Άγιοι Ανάργυροι” “Ορθόδοξο Χωριό” ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Μάρκου Λύρα και βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι).


Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Image


Η μόρφωση των παιδιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή τους και επομένως αποτελεί βασική φροντίδα του Λυρείου Ιδρύματος. Το Ίδρυμα παρέχει στα παιδιά του πλήρη εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Μέσα στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Νηπιαγωγείο και  Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια, τα παιδιά φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια γειτονικών περιοχών (Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Παλλήνη).

Παράλληλα, καθηγητές (από τους οποίους πολλοί εθελοντές) διδάσκουν στα παιδιά ξένες γλώσσες, ενισχυτικά μαθήματα, μουσικά όργανα, βυζαντινή μουσική, ρυθμική γυμναστική, ζωγραφική και διάφορες άλλες χρήσιμες απασχολήσεις.

Στο Λύρειο οι αφοσιωμένες μοναχές, με αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη ευαισθησία, βοηθούν τα παιδιά στη μελέτη τους, τα επιβλέπουν στα παιγνίδια τους, τα υποστηρίζουν στα ατομικά τους προβλήματα, τα μεταφέρουν στο σχολείο, τα συνοδεύουν στη θάλασσα, στις εκδρομές, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε διαλέξεις, σε κατασκηνώσεις, σε παρελάσεις και σε λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Για την καθημερινή ψυχαγωγία των παιδιών το Ίδρυμα διαθέτει παιδική χαρά, επιτραπέζια ψυχαγωγικά, παιδαγωγικά και λοιπά παιχνίδια, βιβλία, περιοδικά, τηλεόραση, Video, DVD player και μουσικά όργανα, τα οποία με πολύ αγάπη προσέφεραν φίλοι και δωρητές του Ιδρύματος.

Το Λύρειο Ίδρυμα παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά του. Στο Ίδρυμα υπάρχει επικοινωνία των παιδιών με τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα σε ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες δεν διαταράσσεται το πρόγραμμα του σχολείου, των φροντιστηρίων και της μελέτης.

Τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν στο Λύρειο και μετά την ενηλικίωσή τους, τα αγόρια ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Η φροντίδα των μοναχών δεν σταματάει μόνο στην ανατροφή και στις σπουδές των παιδιών, φτάνει ακόμα και στην οικογενειακή τους αποκατάσταση.

Τα παιδιά γνωρίζουν ότι, ακόμη και όταν φύγουν από το Ίδρυμα, οι μοναχές στο Λύρειο είναι συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε τους βήμα, όπως ένας στοργικός γονιός. Μάλιστα, κατά τη θερινή περίοδο στο Λύρειο φιλοξενούνται οικογένειες των οποίων οι μητέρες μεγάλωσαν σ΄ αυτό, σπούδασαν, παντρεύτηκαν και δημιούργησαν τις δικές τους ευτυχισμένες οικογένειες.

Image


Τα παιδιά διαβιούν σε σπίτια, όλα κτισμένα με δωρεές.
Ήδη λειτουργούν τα 4 πρώτα σπίτια που στεγάζουν 12-16 παιδιά το καθένα. Σε κάθε σπίτι μία μοναχή, σαν μάνα, φροντίζει μια ομάδα παιδιών διαφόρων ηλικιών, που μένουν μαζί της σαν σε μία οικογένεια, με χριστιανικές αρχές, με ξεχωριστή κουζίνα, ακριβώς σαν να ζούσαν με τους γονείς τους στο σπίτι τους. Ένα άλλο σπίτι στεγάζει αποκλειστικά τα αγόρια από τη στιγμή που μπαίνουν στην εφηβεία.



Η διαπαιδαγώγηση, η μόρφωση, η υγεία, η ατομική καθαριότητα, η διατροφή, το ντύσιμο, το χαρτζιλίκι, αλλά και η ψυχαγωγία των παιδιών αποτελούν ένα δύσκολο έργο, που συχνά θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή των φίλων του Ιδρύματος. Οι ανάγκες αυτές βέβαια συνέχεια πολλαπλασιάζονται και μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με την βοήθεια των φίλων και δωρητών μας.

Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω και του υψομέτρου στο οποίο ζουν τα παιδιά, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, και συγκεκριμένα 10 τόνοι σε μηνιαία βάση, με κόστος δυσβάστακτο για τις μικρές οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος, το έργο του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές φίλων και δωρητών.



Περισσότερα εδώ.

Πηγή: Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί