Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Μουσείο Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα ευρήματα και τα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009.




Γυαλί, ανοξείδωτος χάλυβας και τσιμεντοκονίαμα είναι τα βασικά υλικά της κατασκευής του. Το κτίριο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το εκθεσιακό πρόγραμμα, το χώρο ανέγερσης και τις πρωτοποριακές προδιαγραφές της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Η βάση του έργου διαμορφώνεται από την θέση της αρχαιολογικής ανασκαφής. Το μεσαίο τμήμα είναι ένας τραπεζιόσχημος χώρος που φιλοξενεί τα περισσότερα εκθέματα κ περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης του κοινού. Η επίστεψη είναι μια ορθογώνια γυάλινη αίθουσα με το σχήμα, τις διαστάσεις κ τον προσανατολισμό του Παρθενώνα. Με πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, την ιστορική και την σύγχρονη Αθήνα, η Γυάλινη Αίθουσα θα υποδεχτεί τη ζωφόρο, τις μετώπες κ τα αετώματα του Παρθενώνα. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια εικονική περιήγηση και παιχνίδια σε σχέση με τον Παρθενώνα και τη Ζωφόρο του.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:
  • Η Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης
  • Η Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων
  • Η Αίθουσα του Παρθενώνα
  • Προπύλαια, Αθηνά Νίκη, Ερέχθειο
  • 5ος αι. π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.

Στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης φιλοξενούνται ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Είναι ο πρώτος εκθεσιακός χώρος αφού διασχίσετε τον προθάλαμο του ισογείου. Η αίθουσα έχει κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση της παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη.

Στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων μπορείτε για πρώτη φορά να θαυμάσετε τα εκθέματα από όλες τις πλευρές διότι είναι τοποθετημένα ελεύθερα στο χώρο. Το φυσικό φως το οποίο τα φωτίζει μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας και μαζί του μεταβάλλονται και τα υψηλής ποιοτητας αυτά έργα. Τα εκθέματα καλύπτουν την Αρχαϊκή εποχή που είναι η εποχή από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως το τέλος των Περσικών πολέμων (480/79 π.Χ.) οπότε και αναπτύσσεται η πόλη-κράτος και συμβαίνουν οι πολιτειακές αλλαγές από την αριστοκρατία στην τυραννίδα και τελικά στη δημοκρατία.

Η Αίθουσα του Παρθενώνα ακολουθεί στον 3ο όροφο του Μουσείου. Στην έκθεση αυτή μπορείτε για πρώτη φορά να δείτε ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσετε τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν. Αυτό διότι υπάρχει ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο, τσιμέντινο πυρήνα του Μουσείου, (έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα). Εκεί έχει γίνει τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολώνες, ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο). Βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο συμπληρώνει την έκθεση.

Προπύλαια, Αθηνά Νίκη, Ερέχθειο: Στη δυτική και βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου του Μουσείου, μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά φατνώματα, τμήμα ιωνικού κιονόκρανου, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερεχθείου και τις περίφημες Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

5ος αι. π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.:
ολοκληρώνεται η έκθεση του Μουσείου στη βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου. Πρωτότυπα έργα και αντίγραφα έργων, εντυπωσιακά πορτρέτα επωνύμων προσώπων, ιερέων, φιλοσόφων, καλύπτουν την περίοδο από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ.




Για να ξεκουραστείτε, στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί Καφέ που το γυάλινο δάπεδό του επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί Εστιατόριο με εξώστη 700τ.μ. και πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και τους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργούν δύο Πωλητήρια. Το ένα βρίσκεται στο ισόγειο και το άλλο στον δεύτερο όροφο, όπου μπορείτε να βρείτε καρτ-ποστάλ, δώρα, την παιδική σειρά του Μουσείου, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα και πολλούς τίτλους βιβλίων με θέματα που σχετίζονται με την Ακρόπολη.

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2009-2010, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου με στόχο τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και με τους χώρους του Μουσείου. Για σχολικές επισκέψεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000903.


Διεύθυνση: Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 9000900

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή: 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.
Δευτέρα: Κλειστά.
Ώρα τελευταίας εισόδου: 7.30 μ.μ.
Αποχώρηση επισκεπτών από τους εκθεσιακούς χώρους: 7.45 μ.μ.

Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 5 ευρώ - Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ
Στα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου ή μέσα από την υπηρεσία e-ticketing.

Α.Μ.Ε.Α: άνετη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Μουσείου

Πρόσβαση στο Μουσείο:
- Με λεωφορείο:
Γραμμές 24, 40, 57, 103, 106, 108, 111, 126, 134, 135, 136, 137, 155, 206, 208, 227, 230, 237, 790, 856, Α2, Α3, Α4, Β2, Β3, Β4, Ε2, Ε22 (Στάση Αποβίβασης: Μακρυγιάννη)

- Με τρόλεϊ:
Γραμμές 1, 5, 15 (Στάση Αποβίβασης: Μακρυγιάννη)

- Με μετρό:

Γραμμή 2 (Αγ. Αντώνιος-Αγ. Δημήτριος), Σταθμός Αποβίβασης: Ακρόπολη

- Με αυτοκίνητο:
Το Μουσείο ενθαρρύνει τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν κάποιο από τα πολυάριθμα μέσα συγκοινωνίας και να αποφεύγουν τη χρήση αυτοκινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το Μουσείο δε διαθέτει δημόσιο χώρο στάθμευσης. Περιορισμένες θέσεις στάθμευσης υπάρχουν στους παρακάτω κοντινούς δρόμους: Χατζηχρήστου, Δημητρακοπούλου, Βεΐκου, Μητσαίων, Παρθενώνος, Καρυάτιδων. Ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης (parking) υπάρχουν στις Οδούς Ρομπέρτου Γκάλη και Φαλήρου.

Τουριστικά λεωφορεία

Τα τουριστικά λεωφορεία έχουν τη δυνατότητα αποβίβασης των επιβατών σε προκαθορισμένες θέσεις επί της οδού Χατζηχρήστου. Η αποβίβαση των επιβατών γίνεται στην Οδό Χατζηχρήστου και η είσοδός τους από την Οδό Μητσαίων.

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.theacropolismuseum.gr



Πηγή η ιστοσελίδα του Μουσείου
Οι φωτογραφίες από τον Οργανισμό Ανέγερσης του Νέου Μουσείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί