Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, Κέντρο Εθνομουσικολογίας


Το μουσείο στεγάζεται σ' ένα παλιό αρχοντικό στην Πλάκα, δίπλα στην Ρωμαϊκή Αγορά, κτισμένο το 1842 από τον οπλαρχηγό Γεώργιο Λασσάνη.

Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου τα μισά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο  κυρίως το εθνολογικό και το μουσικολογικό τους ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και θα αποτελέσουν υλικό για κινητές εκθέσεις στην επαρχία, σε σχολεία ή για περιοδικές εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.

Η έκθεση απλώνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλεται για να δώσει τον ήχο:

α) μεμβρανόφωνα

β) αερόφωνα

γ) χορδόφωνα

δ) ιδιόφωνα

Η παρουσίαση γίνεται  με δίγλωσσες (ελληνικά-αγγλικά) επεξηγήσεις. Σε κάθε βιτρίνα ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα παρουσιάζει τον ήχο, την μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθενται σ' αυτήν.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν τα όργανα σε τόπο και χρόνο και να συνδεθούν με τους κατασκευαστές και τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν, μέσα από φωτογραφικό υλικό, προβολές διαφανειών και βίντεο που παρουσιάζουν έθιμα και τελετουργίες όπου κυριαρχεί το τρίπτυχο λόγος - μουσική - χορός.

Οι στόχοι του Μουσείου είναι οι εξής:

1. Η συλλογή, συντήρηση και έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και γενικά κάθε υλικού χρήσιμου για την έρευνα, μελέτη και προώθηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης,

2. Η προώθηση της έρευνας και μελέτης σε θέματα εθνομουσικολογίας καθώς και τεκμηρίωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής,

3. Η διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της ελληνικής λαϊκής και βυζαντινής μουσικής παράδοσης, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο με κάθε πρόσφορο μέσον,

4. Η δημιουργία ειδικής εθνομουσικολογικής βιβλιοθήκης και απτικοακουστικού αρχείου,

Το Μουσείο διοργανώνει μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.


Διεύθυνση: Διογένους 1-3, Πλάκα, Αθήνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 3250198, 3254119, 3254129
Φαξ: +30 210 3250198
Email: info@instruments-museum.gr

Επισκεφτείτε την σελίδα του μουσείου






ειτουργίας
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00
Τετάρτη: 12.00-18.00
Δευτέρα κλειστό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί